İçeriğe atla

Muzaffer Göksenin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Muzaffer Göksenin
1332-HV.PLT.SV.32
Doğum1899
Manastır
Ölüm31 Ocak 1965 (66 yaşında)
Bağlılığı Osmanlı (1916-1920)
 Türkiye (1920-1953)
Hizmet yılları1916-1953
RütbesiOrgeneral
Komutası1. Hava Tugayı, 1. Hava Tümeni, Millî Savunma Bakanlığı Hava Müsteşarlığı, Hava Savunma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Teftiş Dairesi, Türk Hava Kuvvetleri
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
Türk Kurtuluş Savaşı
ÖdülleriHarp Madalyası Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası
Sonraki işiİzmir valisi

Muzaffer Göksenin, (1899, Manastır - 31 Ocak 1965), Türk asker ve diplomat.

Askerî kariyeri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Kara Kuvvetleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Dünya Savaşında Doğu harekâtında şehit düşen subayların sayısının çokluğundan 1916 yılında on altı yaşında arkadaşlarıyla birlikte Kuleli Askeri Lisesi'nden alınıp, 1916 yılında Süvari Asteğmeni olarak orduya katıldı. 1917 yılında 26. tümen Süvari bölüğünde Filistin harekâtı'na katıldı. Ekim 1918 tarihinde Şam civarında İngilizlere esir düştü ve esaretten sonra İstanbul'a döndü. 1920 yılında Anadolu'ya geçerek milli kuvvetlere katıldı ve Türk Kurtuluş Savaşı'nda Batı cephesinde görev yaptı. Orgeneral Fahrettin Altay'ın komutası altındaki süvari birliklerinden İzmir'e ilk giren "Dokuz Subay" arasındadır.

Hava Kuvvetleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurtuluş Savaşının bitmesinden sonra Süvari sınıfından gönüllü olarak Hava sınıfına geçerek 1922-1923 yıllarında Hava Okulunda ve 1924-1925 yıllarında Fransa'da havacılık eğitimi gördü. I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı dolayısıyla Harp Okulu eğitimi yapamayan subaylar arasında bulunduğundan, 1926-1927 yıllarında harp okulu tahsilini okul birincisi olarak tamamladı ve arkasından bir süre Eskişehir Tayyare Mektebi'nde Uçuş Müdürlüğü yaptı. 1930 yılında girdiği Harp Akademisi eğitimini de 1933 yılında okul birincisi olarak tamamlayarak kurmay subay oldu.

1944 yılına kadar çeşitli karargâh ve birliklerde tabur komutanlığı, alay komutanlığı yaptı. 1944 yılında Tuğbay rütbesine, hemen arkasından Tuğgeneral rütbesine terfi etti ve 1. Hava Tugay Komutanlığı görevine atandı. 1945 yılında Tümgeneral rütbesine yükselerek 1. Hava Tümen Komutanlığı görevine atandı. 1947 yılında Millî Savunma Bakanlığı Hava Müsteşarlığı'na atandı. 1948 yılında Korgeneral rütbesine yükselerek Hava Savunma Genel Komutanlığı'na, ardından Genelkurmay Teftiş Dairesi'ne atandı. 12 Haziran 1950 tarihinde Korgeneral olarak Hava Kuvvetleri Komutan Vekilliğine atandı. 1951 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti ve Türk Hava Kuvvetlerinin ikinci komutanı oldu.

II. Dünya Savaşı sonunda müstakil bir güç olarak kurulan Hava Kuvvetlerinin kuruluş çalışmalarının mimarlığını Korgeneral Muzaffer Ergüder ve Orgeneral Zeki Doğan ile birlikte yaptı. Hava Kuvvetlerinin modernize edilmesini yürürlüğe koyan ilk komutandır. 1951 yılından itibaren pistonlu uçaklardan jet uçaklarına geçişi gercekleştirdi. İlk kez PX'den esinlenen sonradan Ordu Kooperatifine (ORKO) esas teşkil eden Hava Kuvvetleri Kooperatifini kurdu.

1953 yılında Milli Savunma Bakanı Seyfi Kurtbek ile bir anlaşmazlık neticesi emekliliğini istedi. Talebi, bakanlar kuruluna iletilmediğinden, bakanlar kurulu kararıyla resen görevinden alındığı telsizle teftişten geri dönmekte iken uçuş sırasında kendisine iletildi. Emekliliğini isteyen ve böyle bir hakkı olan bir komutanın, bakanlar kurulu kararıyla emekliye ayrılmasının yasalara aykırı olduğunu ileri sürerek, kararın iptali için TBMM Dilekçe Komisyonuna başvurdu. Komisyon, üyelerinin oy birliği ile talebi uygun görerek Genel Kurula gönderileceğini Başbakan Adnan Menderes'e bildirdi. Başbakan, bakanlar kurulu kararının iptal edileceğini Orgeneral Goksenin'e bizzat bildirdi ve kendisini tekrar orduya geri dönmeye davet etti. Hükûmetin bu önerisini reddetti ve 4 Mayıs 1953 tarihinde emekliye ayrıldı.

Diplomatik kariyeri ve ölümü

[değiştir | kaynağı değiştir]
Muzaffer Göksenin'in Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunan mezarı, İstanbul

Bu kez Adnan Menderes, kendisine 1954 Türkiye genel seçimlerine nezaret etmek üzere bizzat TBMM'de temsil edilen partilerce de adının öne sürüldüğünü bildirdi. Teklifi kabul ederek 9 Eylül 1953 günü vali olarak İzmir'de göreve başladı.

1954 seçimlerinden sonra Bağdat Büyükelçiliği'ne, NATO'nun devamı olan METO'yu (Middle East Treaty Organization-sonradan Bağdat Paktı'na çevrildi) gerçekleştirmek üzere atandı. Bağdat Paktı gerçekleştirildikten sonra 1957 yılında Pakistan büyükelçiliği görevine atandı. 1960 yılının Ocak ayında Dışişleri Bakanlığı Yüksek Müşavirlik görevine atandı ve bir süre sonra kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

Harp Madalyası ve Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası sahibi olan Göksenin, 31 Ocak 1965 tarihinde 66 yaşında hayatını kaybetti. Naaşı, İstanbul'da bulunan Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Evli ve iki çocuk babasıydı.

Askerî görevi
Önce gelen:
Zeki Doğan
Türk Hava Kuvvetleri Komutanı
12 Haziran 1950 - 20 Nisan 1953
Sonra gelen:
Fevzi Uçaner